Hey, wij zijn GriDD!

We zijn een full-service Customer Experience design company opgericht op basis van de belangrijke vraag: hoe stel je de klant centraal? Het volledige spectrum van CX kun je bij onze professionals en in de Academy vinden. Met een klein en hecht team gevestigd in Utrecht, combineren we sinds 2008 kennis over mens en techniek om organisaties te adviseren en ondersteunen met het leveren van een excellente klantervaring. We zijn met name sterk in web en app oplossingen, maar leveren onze diensten in de volle breedte van de gehele experience. Altijd met professionele scherpte, humor, ingenieus ontwerp en creativiteit. We zijn bescheiden, maar zeker heel trots op onze (internationale) B2B klanten als Mitsubishi, Kramp, Phillips en Brocacef en dat sommige klanten ons hun ‘professionele vrienden’ noemen. Al jaren werken we samen om het leven van onze (vaak hele trouwe) klanten beter, efficiënter en leuker te maken!

Dit is onze visie

Goede experience is in onze ogen alleen mogelijk met echte Customer Dedication. Dit betekent toewijding om diepe empathische relaties met je klanten op te bouwen op hun eigen voorwaarden. Het vereist continu observeren, luisteren, en inleven in de wereld van je klant. Op alle niveaus in een organisatie! Het is essentieel om voortdurend te testen en onderzoeken zodat je de klantervaring kan optimaliseren. Zonder Customer Dedication, geen excellente Customer Experience is onze mening!

>>> Wil jij, net als wij, je klanten graag nóg beter helpen in de hele breedte van klantbelevingsvraagstukken? >>> Lees dan verder!