Een paar witregels op je cv hoeven een succesvol sollicitatiegesprek niet in de weg te staan. Zeker in deze tijd, want voor bedrijven kan deze veranderende arbeidsmarkt een kans zijn eens verder te kijken dan het perfecte cv. Maar je moet wel een goed verhaal hebben over wat je in de tussentijd hebt gedaan.

David (37) werkte zes jaar bij een politieke partij. Tijdens zijn studie sociologie werd hij gevraagd voor een functie. ‘Ik kwam terecht in denktanks waar ik onderzoek deed naar beleidsonderwerpen voor een gemeenteraadslid of wethouder. Na een tijdje heb ik beleids- en bestuurswerk gedaan.’

Maar het werk bij die politieke partij hield na zes jaar op. Inmiddels is hij al bijna twee jaar aan het solliciteren, maar het lukt hem niet tussen de vaak honderden sollicitanten uit te springen. Hij wil een baan waarin hij zich bezig kan houden met organisatieadvies. Maar tot een contract is het nog niet gekomen. ‘Als ik na de zoveelste afwijzing bel en vraag naar de reden, hoor ik vaak dat ze iemand hebben gevonden met meer ervaring in die functie.’

Zzp’er staat goed op LinkedIn
Hij denkt dat zijn studie sociologie te veel vragen oproept. ‘Bij een studie bestuurskunde, economie of rechten weet een recruiter of hr-medewerker meteen wat het inhoudt. Maar bij sociologie hangt er een waas van onbekendheid omheen. Ik heb het idee dat recruiters en hr-afdelingen zoeken naar het perfecte plaatje, niet naar iemand met een afwijkend cv met een gat erin, zoals het mijne. Toch lijkt het me van meerwaarde dat bedrijven daar meer voor openstaan.’

Lees hier het hele bericht